Szájsebészet

President Fogászat Kapcsolat

Szájsebészet

Talán a fogorvoslás egyetlen területét sem övezi annyi rémhír és tévhit, mint a szájsebészetet. Pedig igen gyakran a problémák sebészi úton való kezelése hozza a leggyorsabb, legbiztonságosabb és legkevésbé megterhelő megoldást akut, vagy akár sok éve halogatott problémáinkra.
 

Rendelőnkben különös gondot fordítunk a kíméletes, fájdalommentes ugyanakkor hatékony beavatkozásokra. Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyzethez képest a lehető legjobban érezze magát, akkor látogasson el kedves, nyugodt fogászati rendelőnkbe.

Miben segíthet szájsebészetünk?

Talán a leggyakrabban bölcsességfogakkal kapcsolatban merül fel, hogy szájsebésznél keressük a segítséget. Ezek a fránya 8-as fogak a legritkább esetekben fejlődnek ki problémamentesen. Sokkal jellemzőbb, hogy az állcsontban részben vagy egészben elakadt, bedőlt, komplikált gyökéranatómiájú fogakkal találkozunk, melyek következtében nehezen elérhető és tisztítható felületek alakulnak ki. Ezek állandó problémák kialakulásához vezetnek, így súlyos, akár évekig visszatérő panaszokat okozhatnak. A gyakori panaszt okozó bölcsességfogak eltávolítása javasolt. Ezt igyekszünk a legkevesebb következménnyel járó, leggyorsabb eljárással elvégezni. Ha műtéti beavatkozásra van szükség metszést ejtünk az íny felszínén, majd pedig minimális mennyiségű csontszövet kivételét követően megtörténik a bölcsességfog eltávolítása. Ezután megtisztítjuk a sebet, és néhány öltéssel bezárjuk azt. A kezelés esetenként időigényes lehet, de a panaszok megszűnése, meglévő fogaink védelme messzemenően kárpótol ezért.

Gyökérkezelt fogak esetében előfordul, hogy a kellemetlen tünetek időről időre kiújulnak, sok kellemetlenséget és bosszúságot okozva ezzel gazdájuknak. A helyzet néha már-már annyira kétségbeejtő, hogy maga a páciens kéri, inkább húzzuk ki a fogat. Pedig egyes esetekben nem kell ennyire könnyen lemondanunk gyökérkezelt fogainkról. A  fog újra gyökérkezelését követően a rezekció egy olyan eljárás, melynek során a foggyökér csúcsát, és ezzel a folyamatos problémák forrását eltávolítjuk, fogunk pedig kap még egy esélyt, hogy még jónéhány évig velünk maradjon.

Akár baleset, akár egy-egy keményebb falat okozza, ha a fogunk egész az ínyszélnél, vagy az alatt törik el, gyakran a legjobb megoldás a betört gyökér eltávolítása. A kezelést műtéti körülmények között steril eszközökkel végezzük a lehető legkíméletesebb módon, figyelembe véve azt, hogy egy későbbi fogpótlás kivitelezéséhez ép csontot hagyjunk magunk után. A helyi érzéstelenítés után következik a bemetszés. Speciális fogóval és emelővel távolítják el a betört gyökeret. A betört gyökér kivétele után a sebet óvatosan kikaparják az esetleges sebben maradt gyökérmaradványok eltávolítsa érdekében. A sebnek tökéletesen tisztának kell lennie a későbbi gyulladást elkerülve. Tamponnal vagy varrattal zárjuk le az üreget.

Szájsebészet

Szájsebészet

A fogászati ciszta eltávolítása is igen gyakori feladat a szájsebészet területén. A ciszta egy olyan elváltozás, mely leginkább a daganathoz hasonlít, belseje folyadékkal vagy gázzal telített, és bár nem tartozik a daganatok közé, szájsebészet útján azt el kell távolítani, mert további rendellenességek okozója lehet. A ciszta megléte nem jár fájdalommal, ezért általában egy más okból végzett röntgenfelvétel révén kerül felfedezésre, de a fájdalommentesség nem jelenti azt, hogy nem okoz problémát a szájüregben. Amennyiben a fogászati ciszta nem kerül eltávolításra szájsebészet révén, akkor az csontpusztulást okozhat, valamint a helyhiány miatt a fogak elmozdulhatnak, el is halhatnak a közelében, ezért is javasolt a műtét minél előbb történő végrehajtása.

 

konzerváló fogászat

Kisebb lágyrész-műtétek:

Felnőtt és gyermek páciensek között egyaránt találkozhatunk olyan apróbb, könnyen megoldható, mégis zavaró problémákkal, mint a nyelvfék vagy az ajakfék letapadása, esetleg kisebb, jóindulatú kinövések a száj nyálkahártyáján, vagy az ajkakon. Sokan hajlamosak ezek kezelését évekig halogatni, pedig a megoldás egyszerű és kézenfekvő, ezeknek a problémáknak a többségét ugyanis rövid rutineljárásokkal meg tudjuk oldani.

 

Műtétek előtti és utáni teendők:

Fontos tudnivalók szájsebészeti beavatkozás előtt álló pácienseink részére

A beavatkozás előtt egy-két órával érdemes étkezni, semmiképpen sem éhgyomorral érkezni a kezelésre.

A műtétet követően:

•  Nem szabad öblögetni, szívogatni és a nyelvvel érinteni a műtéti sebet!

•  A műtéti terültet kívülről jegelje a beavatkozás napján!

•  Tartózkodjon a testi megerőltetéstől! (ne hajolgasson, ne emeljen)

•  A műtéti napot követően a seb környékét óvatosan tisztítsa!

•  Lehetőleg kerülje az alkohol, kávé, tej és tejes termékek valamint apró magvas ételek fogyasztását!

A beavatkozást követően pedig még 2-3 órán át tart az érzéstelenítő hatása, ezalatt az idő alatt, feltétlenül kerülje az étkezést a lágy részek védelmében. Fontos tudni, hogy a műtét utolsó szakaszában öltéseket helyezünk be a sebek megfelelő zárása érdekében, illetve azon páciensek esetében is, akik vérzékenységre hajlamosak.

 

Mi tehetünk a sebészeti beavatkozás utáni gyorsabb regenerálódásért? Mi is az a PRF technika?

A PRF rövidítés nem mást takar, mint Platelet Rich Fibrin, vagyis vérlemezkékben gazdag fibrin. Ezt a beavatkozás előtt a pácienstől vett vérből centrifugálással állítjuk elő.

 

Miért is hasznos ez az eljárás?

Maga a sebgyógyulás a véralvadék kialakulásával kezdődik. A véralvadékban lévő vérlemezkék és néhány fehérvérsejt egy idő után különböző növekedési faktorokat szabadítanak fel magukból amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a seb megfelelően gyógyuljon.

A PRF a centrifugálási eljárás során nagy mennyiségben tartalmazni fogja ezeket a faktorokat így a gyógyulás gyorsabban végbemegy.

 

Hogyan alkalmazhatjuk a PRF technikát?

PRF technikával létre tudunk hozni ún. “dugókat” (plug), amiket a sebbe helyezve, kitöltve az eltávolított fog helyét, stabilizálni tudjuk a keletkező véralvadékot, így segítve a gyógyulást. Ezen kívül membránokat is tudunk készíteni belőle, amiket csontpótlásokhoz és implantátumokhoz is tudunk alkalmazni, ezzel helyettesítve a mesterséges készítményeket. Ezen kívül csontpótlásokhoz használt csontpótló anyaggal összekeverve ún. ragacsos-csontot (sticky-bone) kapva még hatékonyabbá és sikeresebbé tudjuk tenni a beavatkozásokat.

 

Hogyan kell felkészülni a PRF alkalmazásával történő beavatkozásokra?

Ha úgy ítéljük meg, hogy a PRF szükséges a beavatkozáshoz, arról előzetes tájékoztatást adunk és mint egy rutin vérvétel előtt 1-2 órával nagy mennyiségű (1 liter) vizet szükséges elfogyasztani, valamint az étkezés is erősen ajánlott! 🙂

Látható tehát, hogy a szájsebészeti beavatkozások nagy mértékben képesek javítani életminőségünket, a modern érzéstelenítőknek, a precízen megtervezett és kivitelezett kezeléseknek és korszerű eszközparkunknak köszönhetően pedig a műtéteket követő kellemetlenségek is minimalizálhatók.

 

Szájsebészet
digitális fogászat
Digitális fogászat

Minden eset egyedi. Így nálunk minden fogpótlás készítését gondos állapotfelmérés és tervezés előzi meg. Ehhez ma már nagyon nagy százalékban…

Tovább
Konzerváló fogászat
Áraink

Tekintsd meg aktuális áraink.

Tovább
Fogpótlások
Parodontológia

A fogágybetegségről legtöbben a fogkrémreklámokból hallunk először. Általános igazság, hogy az emberek nagyon kevéssé tudatosak erre a krónikus gyulladásos betegségre,…

Tovább
Fogszabályozás

A fogszabályozásra a páciensek többsége csak esztétikai kezelésként tekint, illetve 30-40 éves kor felett úgy gondolják, hogy erről már lemaradtak.…

Tovább
IDŐPONTOT FOGLALOK

Lépj velünk kapcsolatba,
Foglalj időpontot online vagy hívj minket a +36 70 334 3969 telefonszámon!