Fogpótlások

President Fogászat Kapcsolat

Fogpótlások

Fogászati centrumunkban kiemelt területet képvisel a fogpótlások készítése. Egyaránt fordulnak hozzánk páciensek csak egy fogat érintő problémával, részleges foghiányokkal, és rég óta halogatott a teljes fogazat funkcionális és esztétikai helyreállítását igénylő kéréssel.

 

Minden eset egyedi. Így nálunk minden fogpótlás készítését gondos állapotfelmérés és tervezés előzi meg. Ehhez ma már nagyon nagy százalékban kizárólag digitális eszközöket alkalmazunk (digitális panoráma röntgen, digitális  3D CBCT, digitális intraorális röntgen, digitális fotóstátusz, digitális intraorális scan). Az összegyűjtött “információkat” gyakran az orvosi csapat közösen értékeli, és ezt követően elkészül egy személyre szabott kezelési terv. Amennyiben ilyen problémád van fordulj hozzánk bizalommal.

Rögzített fogpótlások

Ezen fogpótlások egyik csoportjába tartoznak a koronák, melyeknek segítségével a maradandó fog teljes felszínét beborítjuk, konzerválva és megóvva ezzel a fogat a további károsodásoktól. A másik csoportot a hiányzó fogakat is pótló, úgynevezett hídpótlások képzik. A hídpótlások esetében a hiányzó fogakat a hiányt határoló maradó fogakhoz , rögzítve tudjuk pótolni. Ma már a fogpótlásoktól nem csak a funkcionalitást várható el mint elsődleges szempont, hanem a magas esztétikai megjelenés is. A korszerű fémmentes anyagok megjelenésével (például cirkónium) a természetes fogakhoz megtévesztően hasonlító fogpótlások készíthetők. Fogászati centrumunkban a rendelkezésre álló digitális lenyomatvételi eljárásnak köszönhetően elkerülve a hagyományos lenyomatvételi eljárásokból adódó pontatlanságot nemcsak tökéletes esztétikájú, hanem maximális záródási pontosággal rendelkező fogpótlásokat tudunk készíteni a minket választó páciensek számára.


Fogpótlások
Fogpótlások

Kivehető fogpótlások

Segítségükkel igen kiterjedt, vagy akár teljes fogatlanság is kezelhető, azonban az elérhető komfortérzet alacsonyabb a rögzített fogpótlásokhoz képest. Két fő csoportja ezen megoldásnak a részleges és a teljes kivehető fogpótlások.

 

Részleges kivehető fogpótlások

A kivehető fogpótlások nagy kiterjedésű foghiányok esetén készíthetőek, amikor a meglévő természetes fogak száma és teherbírása nem teszi lehetővé rögzített koronák és hidak készítését. Részleges kivehető fogpótlások esetén a kivehető rész alapját egy fémlemez képezi, amelyen a fogtechnikus műínyből és műfogakból alakítja ki a természetes fogakat utánzó megjelenést. A kivehető rész kapcsokkal, vagy rejtett rögzítéssel kapcsolódik a saját fogakhoz. A kivehető fogpótlások alternatívájaként fogászati implantátumok behelyezésével készíthető rögzített hídpótlás, mely magasabb komfortérzetet és esztétikumot tud biztosítani kiterjedt fogatlanság esetén is.

Teljes kivehető fogpótlások

Teljes kivehető fogpótlások teljes fogatlanság esetén készülnek. Anyaguk akrilát alapú rózsaszín műanyag, melyre a fogtechnikus műanyagból készült fogakból alakítja ki a természetes fogakéhoz hasonló színt és formát. A teljes kivehető fogsorok esetén, különösen az alsó állcsonton sokszor a legszakszerűbben elkészített fogsorral is nehéz megfelelő rágási stabilitást elérni. Fontos tudni, hogy ilyen esetekben, ha nincs ellenjavallata, akár már 2-4 fogászati implantátum behelyezésével is nagymértékben lehet javítani a rágóstabilitáson, és ezáltal a páciensek életminőségén. Bizonyos esetekben állcsontonként 6-8 implantátum behelyezésével akár teljes rögzített hídpótlás, úgynevezett körhíd is készíthető. Ezzel a megoldással azokban az esetekben is lehetséges az eredeti fogazattal szinte teljes mértékben megegyező funkcionális és esztétikai helyreállítás, amikor a teljes fogatlanság már hosszú évek, akár évtizedek óta fennáll.

Implantációs fogpótlások

•  Részleges, vagy akár teljes fogatlanság esetén is tökéletesen természetes megoldást nyújtanak

 

•  Szakszerű elkészítéssel és gondos ápolással egy életre szóló megoldást kínálhatnak

 

•  Segítségükkel jelentősen javul a páciensek életminősége

 
Az implantációs fogpótlások előnyei

Implantátumok alkalmazásával az elvesztett fog gyökerének pótlása révén készíthető el a fogmű, míg hagyományos eljárásokkal a fogpótlás csak a szomszédos ép fogak lecsiszolása, foganyagának megsértésével valósítható meg. 

 

Az implantátum továbbá lehetővé teszi rögzített fogpótlás készítését olyan esetekben is, amikor hagyományos fogászati módszerekkel csak kivehető fogpótlás készítése volna lehetséges. Ezekben az esetekben az implantációs fogpótlás jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes komfortérzet mellett kiváló esztétikai hatást nyújt. 

 

A megfelelő helyre behelyezett implantátumok akár a már korábban elkészített, billegő, evés, beszéd során kellemetlenségeket okozó kivehető fogpótlásokat is képesek stabilizálni. Mindezen tényezők együttesen a páciensek életminőségének nagyfokú javítását szolgálják.

 

digitális fogászat

A fogászati implantátumokat, amik – nyugodt szívvel állíthatjuk – a valaha volt legnagyobb innovációs robbanást hozták a fogpótlások világába. Míg minden más fogpótlás csupán a fogak koronai, látható részét pótolja, az implantátumok a foggyökér helyettesítésére szolgálnak. Az implantátumos fogpótlás nem a saját fogainkon rögzül és fogsorrögzítő sem szükséges hozzá, ugyanis az állcsontokba sebészi úton behelyezett titániumcsavarok képezik a rögzítési pontokat – stabilabban és hosszabban, mint valaha!

Az implantátumokat érdemes elképzelni úgy, mint egy épület alapját. Erre az alapra még nagyon sok féle épületet lehet építeni, de biztonsággal csak akkor lehet az épületekben lakni, ha az alapozás stabil és tartós.

Mindenekelőtt biztosítani szükséges a tiszta, lepedék-, fogkő-, és gyulladásmentes közeget az implantátumok számára. Fogorvosa professzionális szájhigiéniás kezelést és az esetleges gyulladások kezelését javasolhatja a beültetést megelőzően, hogy a végeredményt ön hosszan élvezhesse!

Amikor a páciens készen áll, fogorvosunk az Ön CT felvétele alapján gondosan kiválasztott hosszúságú és átmérőjű implantátumcsavarokat sebészi úton az állcsontba ülteti. A kezelés helyi érzéstelenítésben zajlik, mely a fájdalomingert teljesen kikapcsolja, Önnek tehát nem kell tartania semmilyen fájdalomtól. Ez után egy 3-6 hónap hosszúságú gyógyulási időszak következik, melyben Önnek semmi egyéb dolga nincsen, csupán a fogait alaposan és rendszeresen tisztítani. Ha szükséges, a gyógyulás idejére ideiglenes fogpótlást is készítünk.

 

A gyógyulási idő elteltével kezdődik meg a kezelés lezáró szakasza, amikor a végleges fogpótlást készítjük el. Orvosunk apró bemetszést ejt az ínyen, hogy az alatta lévő implantátumhoz hozzáférjen. Digitális lenyomatokat készítünk, amely alapján fogtechnikusaink megkezdik a fogpótlás elkészítését. A folyamat különféle fázisaiban a fogpótlást bepróbáljuk, hogy biztosítsuk a tökéletes funkciót és esztétikát. Az elkészült fogpótlást az implantátumokon speciális összekötő elemek, ún. felépítmények segítségével rögzítjük.

 

A fogászati centrumunkban az implantációs fogpótlások legújabb vívmányát is alkalmazzuk az úgynevezett navigációs implantációt. Mit is jelent a navigált implantációs sebészet, arról lentebb találsz részletes információt.

Navigált implantációs sebészet

Az implantációs beavatkozások kivitelezését és pontosságát új magaslatokba helyezi a digitális implantológia forradalmi vívmánya, a modern navigált sebészeti sablonok alkalmazása.

 

A páciensről készített háromdimenziós felvételetek alapján minden szituációra egyedi fúrósablon készíthető. Ezek az egyedi sablonok a műtéti beavatkozás során nagy biztonsággal és pontossággal vezetik a fúrófejeket, és bár továbbra sem nélkülözik a magas orvosi szakértelmet, de kiválóan kiegészítik azt.

 

Fogpótlások
digitális fogászat

Az R2Gate tervezőszoftver

A rendelőnkben széleskörben alkalmazott Megagen-AnyRidge implantációs rendszer saját tervezőprogrammal rendelkezik. Ez az R2Gate szoftver. A tervezőszoftverben egyesíteni tudjuk a páciensről készített háromdimenziós felvételeket, láthatóvá tesszük a fontos anatómiai képleteket, megtervezzük az ideális fogpótlást, és ennek megfelelően választjuk ki a szükséges implantátum méretét és pozícióját. Ezután lehetőség nyílik mind a sebészi sablon tervezésére és 3D nyomtatására, mind a megtervezett fogpótlás elkészítésére.

 

A navigált sebészi sablon alkalmazásának előnyei

A végleges fogpótlás számára az implantátum a lehető legideálisabb pozícióba kerülhet beültetésre.

Az előzetes tervezésnek köszönhetően akár azonnal átadható az ideiglenes fogpótlás is. Sok esetben elkerülhetővé válik a csontpótló- és egyéb bonyolult műtéti beavatkozás, vagy a csontpótlás szükséges mértéke minimalizálhatóvá válik. A beavatkozás kivitelezhető lebenyképzés nélkül, minimális hosszúságú ínymetszéseken keresztül. A minimális sebképzésnek és a kíméletes sebészi eszközhasználatnak köszönhetően pedig töredékére csökken a beavatkozás és a gyógyulás ideje is. Mivel a szervezetet a lehető legkisebb trauma éri, ezért a postoperatív fájdalom is sokkal enyhébb lesz.

 

A kezelés menete a rendelőkben

Mivel az egyedi navigációs sablon megtervezése valamivel hosszabb időt és szakmai csapatmunkát kíván, ezért szükséges egy műtétet megelőző találkozás rendelőnkben.

 

Ez alkalommal nem csak a háromdimenziós röntgenfelvétel, azaz a CT-felvétel készül el a páciensről, amelyen megállapítható a rendelkezésre álló csontszövet mennyisége és minősége, hanem egy intaorális scannerrel történő leképezés is készül. Ilyenkor egy kis kamera segítségével digitálisan körbefotózásra kerül a szájüreg. Ezen adatok birtokában elkezdhetjük a számítógépes tervezést és a sablon nyomtatását, ami majd a műtét időpontjában rendelkezésünkre áll.

A lehetőségekről és a beavatkozás további részleteivel kapcsolatban kérjen konzultációt fogorvosától.

 

Az implantátumok élettartama várhatóan 20-25 év, ám megfelelő szájhigiénia, rendeltetésszerű használat és a rendszeres kontrollvizsgálatokon való részvétel mellett ennél jóval hosszabb ideig is szolgálhatnak.

 

Kérdésed merült fel, szeretnél ellátogatni a rendelőnkbe?

Szeretettel várunk!

 

Kérdés vagy bejelentkezés esetén kérjük töltsd ki a kapcsolati űrlapot és felvesszük Veled a kapcsolatot.

Parodontológia
Konzerváló fogászat
digitális fogászat
IDŐPONTOT FOGLALOK

Lépj velünk kapcsolatba,
Foglalj időpontot online vagy hívj minket a +36 70 334 3969 telefonszámon!