Implantológia

President Fogászat Kapcsolat

Fogpótlások az implantátumok előtt

Fogaink elvesztése nem csupán mosolyunk esztétikáját, és a rágófunkció változását vonja maga után. A fogvesztés a legtöbb páciens számára pszichológiailag is traumatikus élmény. Mindezek összessége komoly hatással van az életminőségünkre praktikus és lelki síkon egyaránt. Természetesen számos eljárás létezik a fogak pótlására, ezek többsége azonban esetenként komoly kompromisszumokkal jár: a hidak szépek és stabilak, ám elkerülhetetlen hozzá ép fogaink lecsiszolása, kivehető fogsorok pedig hosszú hozzászokási periódust igényelnek, és a páciensek egy részénél az idegentest-érzés hosszú távon is fennmarad.

Miben más a fogászati implantátum?

A fent felsorolt a hátrányok kiküszöbölésére fejlesztették ki a fogászati implantátumokat, amik – nyugodt szívvel állíthatjuk – a valaha volt legnagyobb innovációs robbanást hozták a fogpótlások világába. Míg minden más fogpótlás csupán a fogak koronai, látható részét pótolja, az implantátumok a foggyökér helyettesítésére szolgálnak. Az implantátumos fogpótlás nem a saját fogainkon rögzül, és fogsorrögzítő sem szükséges hozzá, ugyanis az állcsontokba sebészi úton behelyezett titániumcsavarok képezik a rögzítési pontokat – stabilabban és hosszabban, mint valaha! Többek között azért, mert fokozottan jobb a tisztíthatósága egy implantátumnak, és az azt körülvevő ínynek, mint egy hídpótlás hézagfog alatti területének.

történetünk
Implantológia

Milyen típusú implantátumos fogpótlások léteznek?​

Az implantátumokat érdemes elképzelni úgy, mint egy épület alapját. Erre az alapra még nagyon sok féle épületet lehet építeni, de biztonsággal csak akkor lehet az épületekben lakni, ha az alapozás stabil és tartós.
A fogpótlások alapját, stabil rögzülését az implantátumok biztosítják a fogpótlás számára. Vegyük sorra, milyen fogpótlások készülhetnek ezekre az alapokra!

Korona

Abban az esetben készül korona az implantátumra, ha egyetlen fogat szeretnénk pótolni. Tökéletes megoldás sorvégi foghiányok esetén, valamint akkor, ha a hiányt övező fogak épségét szeretnénk megőrizni.

Híd

Akkor javasoljuk, ha több, közvetlenül egymás mellett elhelyezkedő fogat szükséges pótolni. Ebben az esetben nem szükséges minden egyes elvesztett fog helyére implantátumot beültetni. Fogorvosunk megfelelő tervezéssel az implantátumok- azaz az alátámasztási pontok – helyét a rágóerőket és a tehereloszlást is figyelembe véve határozza meg

Fogsor

Bizonyos esetekben a teljes foghiány pótlására fogorvosunk implantátummal alátámasztott fogsort javasolhat. A fogsorokat állcsontonként jellemzően 2-4-6 implantátumon lehet stabilan rögzíteni – ez nagyban függ a páciens adottságaitól, egyéni igényeitől, valamint a tervezett fogsor jellegétől. Ezek a fogpótlások megfelelő technika elsajátításával kivehetők, ám spontán nem tudnak elmozdulni a helyükről, ezáltal a páciens napközben akár el is feledkezhet fogpótlásáról.

Hogyan zajlik a kezelés?​

Mindenekelőtt biztosítani szükséges a tiszta, lepedék-, fogkő-, és gyulladásmentes közeget az implantátumok számára. Fogorvosa professzionális szájhigiéniás kezelést, és az esetleges gyulladások kezelését javasolhatja a beültetést megelőzően, hogy a végeredmény hosszú ideig élvezhető legyen!

 

Amikor a páciens készen áll, fogorvosunk a CT felvétel alapján gondosan kiválasztott hosszúságú és átmérőjű implantátumcsavarokat sebészi úton az állcsontba ülteti. A kezelés helyi érzéstelenítésben zajlik, mely a fájdalomingert teljesen kikapcsolja, így nem kell tartania semmilyen fájdalomtól. Ez után egy 3-6 hónap hosszúságú gyógyulási időszak következik, melyben a páciensnek semmi egyéb dolga nincsen, csupán a fogait alaposan és rendszeresen tisztítani. Ha szükséges, a gyógyulás idejére ideiglenes fogpótlást is készítünk.

fogszabályozas

Konzerváló fogászat

Implantátumok élettartama

A gyógyulási idő elteltével kezdődik meg a kezelés lezáró szakasza, amikor a végleges fogpótlást készítjük el. Orvosunk apró bemetszést ejt az ínyen, hogy az alatta lévő implantátumhoz hozzáférjen. Lenyomatokat készítünk, amely alapján fogtechnikusaink megkezdik a fogpótlás elkészítését. A folyamat különféle fázisaiban a fogpótlást bepróbáljuk, hogy biztosítsuk a tökéletes funkciót és esztétikát. Az elkészült fogpótlást az implantátumokon speciális összekötő elemek, ún. felépítmények segítségével rögzítjük.

 

Az implantátumok élettartama várhatóan 20-25 év, ám megfelelő szájhigiénia, rendeltetésszerű használat és a rendszeres kontrollvizsgálatokon való részvétel mellett ennél jóval hosszabb ideig is szolgálhatják a pácienst. Ennek érdekében az implantátum koronák elkészülésével nem ér véget a páciens kezelése, ugyanis rendszeres (fél éves-éves) kontrollok követik a munka átadását. Ezeken az alkalmakon kontroll röntgen felvételt készítünk, és ellenőrizzük a páciens szájhigiénéjét, elsősorban az implantátum körül. Ha szükséges, professzionális tisztítást végzünk.

Konzerváló fogászat

Implantológia
Implantológia
Parodontológia

Konzerváló fogászat

Konzerváló fogászat

digitális fogászat
Digitális fogászat

Minden eset egyedi. Így nálunk minden fogpótlás készítését gondos állapotfelmérés és tervezés előzi meg. Ehhez ma már nagyon nagy százalékban…

Tovább
Konzerváló fogászat
Áraink

Tekintsd meg aktuális áraink.

Tovább
Fogpótlások
Parodontológia

A fogágybetegségről legtöbben a fogkrémreklámokból hallunk először. Általános igazság, hogy az emberek nagyon kevéssé tudatosak erre a krónikus gyulladásos betegségre,…

Tovább
Fogszabályozás

A fogszabályozásra a páciensek többsége csak esztétikai kezelésként tekint, illetve 30-40 éves kor felett úgy gondolják, hogy erről már lemaradtak.…

Tovább
IDŐPONTOT FOGLALOK

Lépj velünk kapcsolatba,
Foglalj időpontot online vagy hívj minket a +36 70 334 3969 telefonszámon!