Gyermekfogászat

President Fogászat Kapcsolat

Gyermekfogászat

A gyermekfogászat által alkalmazott kezelési módszerek részben eltérnek a felnőttek fogászati ellátásától, hiszen a tejfogazat is különbözik a maradó fogazattól. A gyermekekkel foglalkozó fogorvostól nagy türelmet és empátiát kíván a kicsik ellátása, mivel nem csupán a szakmai tudás, hanem a gyerekek bizalmának elnyerése is döntő szerepet játszik a terápia kimenetelét illetően.

Az első találkozás a fogorvossal

Előnyös, ha az első találkozás a fogorvossal még akkor történik, mikor még nem szükséges semmilyen kezelés, tehát a gyermek fogai épek. Így a kicsi rossz élmény nélkül megbarátkozhat, megismerkedhet a fogorvossal, a rendelővel és az ott található eszközökkel. Ennek köszönhetően, ha később kezelésre lesz szükség, már nem ismeretlen a környezet, a gyermek nagyobb bizalommal van a fogorvos iránt, így könnyebben és sikeresebben elvégezhetők a megfelelő beavatkozások. Fogászati centrumunkban lehetősége van egy barátkozásra fogorvoskollégánkkal, hogy a fent leírt előnyöket gyermeke javára fordíthassa.

Barázdazárás

A rágófelszínen lévő mély barázdák legszűkebb része nehezen tisztítható, ezért ezeken a helyeken gyakran alakul ki fogszuvasodás. A barázdazáró anyag hatásosan védi a fogat a rágófelszíni fogszuvasodástól.

 

Barázdazárás során a rágófelszíni barázdákat töltjük fel egy folyékony anyaggal. Ez az eljárás gyermekeknél az adott őrlőfog előtörése után fél-egy éven belül hozza a legjobb eredményt, de szükség esetén később is alkalmazható. Az első maradó őrlőfogak 6 éves kor körül törnek elő, így ez az életkor a legoptimálisabb a barázdazárásra. A második őrlőfogak barázdazárására körülbelül 12 éves korban kerülhet sor.

A beavatkozás fúrás nélkül történik, vagy minimális preparációval jár. Teljesen fájdalmatlan, így alkalmas arra is, hogy a gyermek megbarátkozzon a fogászati rendelővel.

 

A módszer kissé módosított változatban már részben érintett maradó fogaknál végezhető: ezt nevezzük kiterjesztett barázdazárásnak. Erre akkor van szükség, ha a barázdák vagy gödröcskék mélyén már kezdődő fogszuvasodás található. Ekkor a szuvas barázdarészt feltárjuk, a szuvas foganyagot eltávolítjuk, majd a barázdarendszert barázdazáró anyaggal zárjuk.

 

 

Tejfogak kezelése
 

 

A megelőzésen túl, a már kialakult szuvasodás kezelése is fontos. A maradófogaknál különösen, de a tejfogaknál is! Bár sokszor elhanyagolják, a tejfogak ellátása több szempontból is lényeges:

Gyermekfogászat

•  A tejfogak a táplálkozás szempontjából is fontosak, az étel megfelelő megrágására, őrlésére gyermekkorban különösen nagy szükség van az egész szervezet fejlődéséhez.

•  A fogaknak a helyes beszédfejlődésben is elengedhetetlen szerepük van.

•  Egyes tejfogak 12 éves korban váltódnak csak le, ezért fontos, hogy épségüket a fogváltásig próbáljuk megőrizni.

•  Nem utolsó szempont, hogy a szuvas tejfog hasonlóan tud fájni, mint a felnőttkori, maradó fogazat. Nem kezeltetni egy tejfogat, hiszen ‘úgyis kiesik’, felelőtlenség.

•  Az idejekorán eltávolított tejfogak helyfenntartó funkciójukat is elvesztik, így később a maradófogazatban súlyos torlódást okozhatnak.

Parodontológia
Szájsebészet
Konzerváló fogászat
Fogpótlások
IDŐPONTOT FOGLALOK

Lépj velünk kapcsolatba,
Foglalj időpontot online vagy hívj minket a +36 70 334 3969 telefonszámon!