Szájsebészet

Rendelőnkben különös gondot fordítunk a kíméletes, fájdalommentes ugyanakkor hatékony beavatkozásokra. Ha az Ön számára is fontos, hogy a helyzethez képest a lehető legjobban érezze magát, akkor látogasson el kedves, nyugodt rendelőnkbe.

Szájsebészet területéhez tartozó beavatkozás például a komplikált foghúzás, bölcsességfog eltávolítás, foggyökér eltávolítás, ciszta eltávolítása, gyökércsúcs csonkolás, arcüreg zárás. Természetesen szerves részét képezik a különböző csontpótló műtétek, arcüreg emelés, implantátumok beültetése, valamint minden szájüregi rendellenesség korrekciója, melyhez sebészi beavatkozás szükséges.


ÁTTÖRÉSBEN VISSZAMARADT BÖLCSESSÉGFOGAK ELTÁVOLÍTÁSA

A bölcsességfogak nem megfelelő növekedése, előretörése a gyakori problémák közé sorolható, aminek következtében nehezen elérhető és tisztítható felületek alakulnak ki, ami állandó problémák kialakulásához vezet. Éppen ezért, csakis indokolt helyzetben szoktuk ajánlani a bölcsességfogak eltávolítását, melyet a várható legkevesebb következménnyel járó, leggyorsabb eljárással végezünk el.

Abban az esetben, ha a legegyszerűbb módszert alkalmazva nem kivitelezhető a fog eltávolítása, akkor műtéti feltárást szoktuk alkalmazni, mely során helyi érzéstelenítés által válik fájdalommentessé a beavatkozás. A műtét során metszést ejtünk az íny felszínén, majd pedig minimális mennyiségű csontszövet kivételét követően, megtörténik a bölcsességfog eltávolítása. Ezután megtisztítjuk a sebet és néhány öltéssel bezárjuk azt.

Fontos tudnivalók szájsebészeti beavatkozás előtt álló pácienseink részére

A beavatkozás előtt érdemes étkezni, semmiképpen sem éhgyomorral érkezni a műtétre.

A műtétet követően:

  • Nem szabad öblögetni, szívogatni és a nyelvvel érinteni a műtéti sebet!
  • A műtéti terültet kívülről jegelje!
  • Tartózkodjon a testi megerőltetéstől! (ne hajolgasson, ne emeljen)
  • A műtéti napot követően a seb környékét óvatosan tisztítsa!
  • Lehetőleg kerülje az alkohol, kávé, tej és tejes termékek valamint apró magvas ételek fogyasztását!

A beavatkozást követően pedig még 2-3 órán át tart az érzéstelenítő hatása, ezalatt az idő alatt, feltétlenül kerülje az étkezést a lágy részek védelmében. Fontos tudni, hogy a műtét utolsó szakaszában öltéseket helyezünk be a sebek megfelelő zárása érdekében, illetve azon páciensek esetében is, akik vérzékenységre hajlamosak. 

Ha a bölcsességfog műtéti eltávolításával kapcsolatban további kérdése merülne, fel keresse fel kollégáinkat!


SEBÉSZI FOGELTÁVOLÍTÁS

A fogeltávolítás nem minden esetben olyan egyszerű, hogy azt egy fogóval ki lehessen húzni, olykor szájsebészeti beavatkozásra van szükség, elsősorban akkor, amikor a fogat az íny vagy a csont takarja. A legtöbb esetben már régóta bent maradt, betört foggyökerek kerülnek ily módon eltávolításra.

Fogak sebészi eltávolítása (műtéti díj, kontroll, varratszedés): 15.000-20.000 Ft

Ha a fogak sebészi eltávolításával kapcsolatban további kérdése merülne fel keresse fel kollégánkat!


BETÖRT GYÖKEREK ELTÁVOLÍTÁSA

Miért fontos a csontban maradt foggyökér eltávolítása?

Foghúzások során előfordul, hogy a fog gyökere a csontban marad. Ezek a gyökerek potenciális gócforrások, bármikor gyulladás kiindulási gócai lehetnek. Eltávolításuk a későbbi fogpótlás érdekében is fontos. A betört gyökerek eltávolításának menete a gyökér elhelyezkedésének befolyásolja. A helyi érzéstelenítés után következik a bemetszés, speciális fogóval és emelővel távolítják el a betört gyökeret. A betört gyökér kivétele után a sebet óvatosan kikaparják, az esetleges sebben maradt gyökérmaradványok eltávolítsa érdekében. A sebnek tökéletesen tisztának kell lennie a későbbi gyulladást elkerülve. Tamponnal vagy varrattal zárjuk le az üreget.

A beavatkozás árai a hagyományos fogeltávolítás vagy a sebészi feltárás áraival megegyezők a beavatkozástól függően.

Betört gyökerek "hagyományos" eltávolítása: 15.000 Ft

Betört gyökerek műtéti eltávolítása: 20.000-25.000 Ft

Ha a betört gyökerek eltávolításával kapcsolatban további kérdése merülne fel keresse fel kollégánkat!


SZÁJÜREGI CISZTA ELTÁVOLÍTÁS

A fogászati ciszta eltávolítása is igen gyakori feladat a szájsebészet területén. A ciszta egy olyan elváltozás, mely leginkább a daganathoz hasonlít, belseje folyadékkal vagy gázzal telített, és bár nem tartozik a daganatok közé, szájsebészet útján azt el kell távolítani, mert további rendellenességek okozója lehet. A ciszta megléte nem jár fájdalommal, ezért általában egy más okból végzett röntgenfelvétel révén kerül felfedezésre, de a fájdalommentesség nem jelenti azt, hogy nem okoz problémát a szájüregben. Amennyiben a fogászati ciszta nem kerül eltávolításra szájsebészet révén, akkor az csontpusztulást okozhat, valamint a helyhiány miatt a fogak elmozdulhatnak, el is halhatnak a közelében, ezért is javasolt a műtét minél előbb történő végrehajtása.

Fogeredetű ciszta eltávolítása (műtéti díj, kontroll, varratszedés): 30.000 Ft

Ha ciszta eltávolításával kapcsolatban további kérdése merülne fel keresse fel kollégánkat!


KORONAHOSSZABBÍTÓ MŰTÉT

A menthetetlennek ítélt fogak néhány esetben ezzel a sebészi beavatkozással még megmenthetők. Ennek lehetősége mindig egyéni elbírálást igényel. Ilyenkor helyi érzéstelenítésben, egy rövid műtét keretében feltárásra kerülnek a "kényes" fogterületek és lehetőség szerint némi fog körüli csontrész eltávolításával még lehetőséget teremthetünk egy betét, korona esetleg híd elkészítéséhez.

Koronahosszabbító műtét (műtéti díj, kontroll, varratszedés): 25.000 Ft

Ha a koronahosszabbító műtéttel kapcsolatban további kérdése merülne fel keresse fel kollégánkat!


CSONTPÓTLÁS

A csontpótlás a szájsebészet területéhez tartozik, minden olyan esetben szükség van a beavatkozásra, amikor egy implantátum beültetése lehetetlen, mert a csont egy része felszívódott. Ez a helyzet általában abból adódik, hogy a páciens túl hosszú ideig halasztotta a fogbeültetés kérdését, és a közben eltelt idő alatt a csontállomány elvékonyodott, pusztult. A szájsebészet fejlődése révén ma már ebben az esetben is van mit tenni, ilyenkor csontpótlás szükséges.

A csontpótló anyagok több alternatívát kínálnak, van lehetőség szintetikus csontpótló anyag felhasználására, állati eredetű csont alkalmazására, valamint a páciens saját csontjából történő pótlásra. A leginkább megfelelő csontpótló anyagot azáltal határozza meg a szakorvos, hogy a csonthiány milyen mértékű, azután végre lehet hajtani ezt a szájsebészet beavatkozást. Kisebb csonthiányoknál állati eredetű csontpótló anyagot alkalmazunk. Ilyen csontpótlóval végezzük pl. az arcüregemelés műtétjét is. Nagyobb csonthiányok esetében már a páciens saját csontjára is szükség van a hosszabb eredményesség elérése érdekében. A választandó csontpótlás menetéről 3D CT felvétel alapján történő tervezés után a szájsebész nyújt felvilágosítást a konzultáció alkalmával.

Csontpótlással a sokszor reménytelennek tűnő esetek is megoldhatók, így elkerülhetővé válik a kivehető fogpótlás viselése, és fix megoldást tudunk készíteni.

Csontpótló műtét implantációt megelőzően vagy azzal egy időben (műtéti díj, kontroll, varratszedés): 45.000 Ft-tól

Ha csontpótló műtétekkel kapcsolatban további kérdése merülne fel keresse fel kollégánkat!


ARCÜREG EMELÉS

Az arcüreg emelés is egy olyan szájsebészeti beavatkozás, mely a csontpótló műtétek közé tartozik, ebben az esetben a felső állcsont kerül pótlásra. A csontpótló műtétek nem veszélyesek vagy megterhelőek, ám a pótolt csont mennyiségétől függően a gyógyulási idő lehet rövidebb vagy hosszabb, és ez határozza meg, hogy utána mikor kerülhet sor a következő szájsebészet beavatkozásra, az implantátum beültetésére. Általában elmondható, hogy 6 hónap elegendő gyógyulási idő még a legnagyobb csontpóló műtéteket követően is.

Ennek a műtétnek két módja van. A nyitott módszer előrehaladott csontveszteség esetén nyújt megoldást, amikor egy kis csontablakon keresztül történik, direkt módon az arcüreg alapjának leválasztása és a csontpótló anyag behelyezése.

Kisebb mértékű csonthiány esetén a zárt módszer is alkalmazható, amikor az implantátum behelyezésével egy időben, a furaton keresztül, plusz csontablak képzése nélkül történik az arcüreg nyálkahártyájának elemelése. Ez kisebb megterheléssel jár a páciensek számára.

Bármilyen további kérdése van szájsebészeti kezelésekkel kapcsolatban, kollégánk készséggel áll rendelkezésére.