Implantológia

Miért jobb implantátummal pótolni egy fogat, mint saját fogakon elhorgonyzott híd segítségével?

  • Ha fogat szeretnénk pótolni két lehetőségünk van. Vagy a hiány/hiányok előtt, valamint mögött lévő fogakat is lekell csiszolni, amivel feleslegesen veszünk el egészséges foganyagot, vagy választhatjuk az implantátum beültetést. Az eltávolított fog/fogak helyére kerülő műgyökér, műcsonk és korona teljes mértékben beilleszkedik az őt körülvevő környezetbe, ezáltal pótolva a hiányzó rágófelületet.
  • Fokozottan jobb a tisztíthatósága egy implantátumnak és az azt körülvevő ínynek, mint egy hídpótlás hézagfog alatti területének.

Milyen esetekben lehet beültetni Implantátumot?

  • Szükséges, hogy elegendő csontmennyiség legyen az implantálni kívánt helyen (ha nem áll rendelkezésre elég saját csont, csontpótló műtéttel megoldhatjuk ezt a problémát), valamint a későbbiekben felkerülő koronának is elég helyet biztosítsanak a hiány előtt illetve, mögött elhelyezkedő fogak. Nem árt tudni, hogy foghúzást követően fél éven belül érdemes megejteni a fogpótlást, mert a húzás helyét körülvevő fogak hajlamosak bedőlni.

Mik a főbb kontraindikációk?

  • Tartós dohányzás
  • Cukorbetegség
  •  Daganat miatt sugárkezelésben részesült páciensek esetében nem javasolt a fogászati implantáció.
  • súlyos vérzékenység
  • Terhesség esetén nem végzünk fogászati implantációt.
  • Az együttműködésre, a szájhigiénia fenntartására képtelen egyének esetén nem javallt a fogászati implantáció.

A mai, modern implantológiai műtétek nagyon biztonságos, gyors, teljes mértékben fájdalommentes, ambuláns beavatkozások. A tiszta titán csavarimplantátumokkal szemben még sosem mutattak ki allergiás reakciót és rosszindulatú daganatot sem.

Első alkalommal megvizsgáljuk a pácienst, elvégezzük a szükséges radiológiai vizsgálatokat, amelyen láthatjuk a csont mennyiségét, milyen szélességű és hosszúságú implantátumot tudunk behelyezni, illetve van-e szükség csontpótlásra. Számítógépes tervezéshez CT felvételt készíttetünk, amely alapján egy software segítségével három dimenzióban rekonstruáljuk az állcsontokat. Pontos képet kapva a csont mennyiségről, illetve az idegszálak elhelyezkedéséről.

Az implantátum beültetése ambuláns módon, helyi érzéstelenítésben történik. Ennek során a kezelőorvos szabaddá teszi a csontfelszín a gigivától, majd 2-3 előfúrást követően behelyezi az implantátumot.

A varratokat átlagosan tíz nap elteltével távolítjuk el.

A műtétet követő gyógyulási szakasz körülbelül 3 hónapot vesz igénybe. Ezen idő alatt az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba közvetlenül belenőnek a csontsejtek. Ez a csontos összenövés (ún.osszeointegráció) hozza létre implantátumok stabil rögzülését, aminek révén képesek az implantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós elviselésére a csontban.

Az Implantátumon, implantátumokon elhelyezett felépítmény., korona, vagy híd.

Az implantátumos fogpótlás elkészítése a következő módon történik

Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítják fel, lenyomatvételi elem segítségével, lenyomatot készítünk az elkészülendő fogpótláshoz, ezután a fogorvos a fogtechnikai laboratórium segítségével többnyire hagyományos módszerekkel rövid időn belül elkészíti a kívánt fogpótlást. Majd az implantátumokba beillesztik azokat a nyak-fejrészeket, amelyek a fogpótlás megtámasztására szolgálnak.

Az implantátum koronák elkészülésével nem ér véget a páciens kezelése, ugyanis rendszeres (fél éves-éves) kontrolok követik a munka átadását.

Ezeken az alkalmakon ellenőrizzük a páciens száj higiénéjét, elsősorban az implantátum körül. Ha szükséges, professzionális tisztítást végzünk.