Gyermekfogászat

A gyermekfogászat által alkalmazott kezelési módszerek részben eltérnek a felnőttek fogászati ellátásától, hiszen a tejfogazat is különbözik a maradó fogazattól. A gyermekekkel foglalkozó fogorvostól nagy türelmet és empátiát kíván a kicsik ellátása, mivel nem csupán a szakmai tudás, hanem a gyerekek bizalmának elnyerése is döntő szerepet játszik a terápia kimenetelét illetően.

A gyermekek egészséges fogazatának megőrzésénél alapvető szempont a megelőzés. A megfelelő szájhigiénia fenntartása rendszeres és alapos fogmosással, már az első tejfogak megjelenésétől kiemelkedő szerepet kap. A szülő és a nagyobb testvérek fontos szerepet játszanak e szokás kialakulásában. A helyes táplálkozás és a rendszeres kontrollvizsgálat szintén nagy jelentőséggel bírnak.

Előnyös, ha az első találkozás a fogorvossal még akkor történik, mikor még nem szükséges semmilyen kezelés, tehát a gyermek fogai épek. Így a kicsi rossz élmény nélkül megbarátkozhat, megismerkedhet a fogorvossal, a rendelővel és az ott található eszközökkel. Ennek köszönhetően, ha annak idején kezelésre lesz szükség, már nem ismeretlen a környezet, a gyermek nagyobb bizalommal van a fogorvos iránt, így könyebben és sikeresebben elvégezhetőek a megfelelő beavatkozások.

Barázdazárás

A rágófelszínen lévő mély barázdák legszűkebb része nehezen tisztítható, ezért ezeken a helyeken gyakran alakul ki fogszuvasodás. A barázdazáró anyag hatásosan védi a fogat a rágófelszíni fogszuvasodástól.

Barázdazárás során a rágófelszíni barázdákat töltjük fel egy folyékony anyaggal. Ez az eljárás gyermekeknél, az adott őrlőfog előtörése után fél-egy éven belül hozza a legjobb eredményt, de szükség esetén később is alkalmazható. Az első maradó őrlőfogak 6 éves kor körül törnek elő, így ez az életkor a legoptimálisabb a barázdazárásra. A második őrlőfogak barázdazárására körülbelül 12 éves korban kerülhet sor.

A beavatkozás fúrás nélkül történik, vagy minimális preparációval jár. Teljesen fájdalmatlan, így alkalmas arra is, hogy a gyermek megbarátkozzon a fogászati rendelővel.

A módszer kissé módosított változatba, már részben érintett maradó fogaknál végezhető: ezt nevezzük kiterjesztett barázdazárásnak. Erre akkor van szükség, ha a barázdák vagy gödröcskék mélyén már kezdődő fogszuvasodás található. Ekkor a szuvas barázdarészt feltárjuk, a szuvas foganyagot eltávolítjuk, majd a barázdarendszert barázdazáró anyaggal zárjuk.

Tejfogak kezelése

A megelőzésen túl, a már kialakult szuvasodás kezelése is fontos. A maradófogaknál különösen, de a tejfogaknál is! Bár sokszor elhanyagolják, a tejfogak ellátása több szempontból is lényeges:

  • A  tejfogazat megfelelő ápolásával egészséges környezetet teremtünk a maradófogaknak. (A tejfog szuvasodása, gyulladása károsodást okozhat az állcsontban fejlődő maradófogban is, megzavarhatja annak fejlődését.)
  • A tejfogak a táplálkozás szempontjából is fontosak, az étel megfelelő megrágására, őrlésére gyermekkorban különösen nagy szükség van, az egész szervezet fejlődéséhez.
  • A fogaknak a helyes beszédfejlődésben is elengedhetetlen szerepük van.
  • Egyes tejfogak 12 éves korban váltódnak csak le, ezért fontos, hogy épségüket a fogváltásig próbáljuk megőrizni.
  • Nem utolsó szempont, hogy a szuvas tejfog hasonlóan tud fájni, mint a felnőttkori, maradó fogazat. Nem kezeltetni egy tejfogat, hiszen 'úgyis kiesik', felelőtlenség.
  • Az idejekorán eltávolított tejfogak helyfenntartó funkciójukat is elvesztik, így később, a maradófogazatban súlyos torlódást okozhatnak.

Fogszabályozás

A gyermekfogászati ellátás komplex tevékenység, melynek nem eléggé hangsúlyozható része a megelőzés:

A maradófogak torlódásának megelőzéséhez, a tejfogak helyfenntartó szerepének megőrzése kell. A tejfogak biztosítják azt a helyet, ahova később a megfelelő maradófogak előtörhetnek. Ha az egyik hiányzik, lehet, hogy helyfenntartó készülékre van szükség annak biztosításához, hogy a megfelelő maradófognak legyen elég helye az előtöréshez. Ha valamilyen oknál fogva az egyik tejfog idő előtt kiesik (eltávolítják), a szomszédos fogak elfoglalják a felszabaduló helyet. A kialakult torlódás vegyesfogazatban kivehető fogszabályozó készülékkel kezelhető.

A fogszabályozás az esztétikán kívül a fogazat egészséges állapotának hosszútávú megőrzéséhez is fontos.

Ma már nemcsak gyermekeknek, a felnőtteknek is lehetőségük nyílik a fogszabályozásra, létezik szinte ‘láthatatlan’ fogszabályozó készülék is, mellyel bizonyos eltérések eredményesen kezelhetők:

‘Láthatatlan’ fogszabályozó - Clear Aligner

A Clear Aligner könnyen eltávolítható áttetsző fogszabályozó sínek sorozata, felnőttek és fiatalok számára.

A készülék a páciens fogaira egyénileg kialakított sínekből áll. Áttetszősége miatt az esztétikai igényeket maximálisan kielégíti. A készülék a beszédet nem akadályozza. A sínek szükség esetén kivehetőek, nincsenek fixen rögzítve a fogakhoz (étkezés, tisztítás, vagy akár egy fontosabb esemény alkalmával). Fogmosás során az aktuális sín mindig eltávolítandó, így külön tisztíthatóak a fogak, és a készülék is - a higiéniai szempontoknak tehát maximálisan eleget tesz.

Megfelelő használat esetén viszonylag rövid idő alatt látványos eredmény érhető el. (Főleg kisfokú torlódások, kisebb eltérések korrekciójára alkalmas.)