Fogpótlások

RÖGZÍTETT FOGPÓTLÁSOK

A rögzített fogpótlásokat az alábbiak szerint különböztetjük meg:

 • Esztétikus, porcelánleplezésű (fémkerámia), nagy teherbírású koronák és hidak
 • A technológiáknak és a precíz orvosi illetve technikai munkának köszönhetően hosszú távú megoldást nyújtanak a fogak pótlására
 • Alkalmasak súlyosan károsodott fogak helyreállítására, vagy kiterjedt foghiányok pótlására

FÉMKERÁMIA KORONÁK ÉS HIDAK

Rögzített fogpótlások nevezzük a véglegesen a fogakra ragasztott koronákat illetve hidakat. Többféle módon készülhetnek, a frontfogak területén fémmentes eljárással, vagy úgynevezett fémkerámia koronaként. Ilyenkor a fog színét, formáját helyreállító porcelánrétegek egy nagy szilárdságú, teherviselő fémvázra készülnek el. A fémváz általában kobaltot és krómot tartalmazó ötvözet, a gyakori allergiás problémák elkerülésére nikkelt nem tartalmaz.

ARANYKERÁMIA KORONÁK ÉS HIDAK

A fémkerámia fogpótlások esetén pontosságban, tartósságban is az úgynevezett aranykerámia koronák jelentik a legmagasabb szintű ellátást. Ilyenkor a koronaváz nemesfémtartalma miatt mikroszkópos megtekintéssel is tökéletesnek bizonyuló széli záródást lehet kialakítani a preparált fogakon. Emellett a szájban található baktériumok is jóval kisebb valószínűséggel tudnak szaporodni a koronaszélek mentén, ezáltal az itt kialakuló szuvasodások valószínűsége sokkal kisebb. Az aranykerámia koronák élettartama jelentősen meghaladhatja a hagyományos fémkerámia koronákét, akár évtizedekre is tehető.

A FOGAK ELŐKÉSZÍTÉSE KORONÁKHOZ, HIDAKHOZ

Fémkerámia, ill. aranykerámia fogpótlások készítését akkor javasoljuk, ha a készülő fogpótlás kisörlő-, nagyörlő területen helyezkedik el, és az esztétika mellett fontos szempont a nagy teherbírás is. A fémmentes megoldásokhoz hasonlóan a fémkerámia koronák esetén is előnyös, ha a természetes hatás és az íny megőrzésének érdekében a fogakat úgynevezett körkörös vállas csiszolással készítik elő. Ez azt jelenti, hogy a fogínnyel szomszédos részébe egy kis peremet, vállat csiszol a fogorvos, ami megszabja a későbbi korona határát, és megfelelő helyet biztosít a korona szélének. Így a koronaszél nem áll el a fogtól, és később nem okoz ínygyulladást.

Cirkónium-kerámia fogpótlások (koronák, hidak):

A CIRKON KORONÁK ÉS HIDAK ELŐNYEI:

 • a cirkon koronák és hidak rendkívül pontosak, hála a CAD/CAM technológiának (részletesebben lásd később)
 • a cirkon koronák és hidak a fényt tökéletesen áteresztik
 • a cirkon koronák és hidak élethűek
 • a cirkon koronák és hidak kimagasló esztétikai hatásúak
 • a cirkon koronák és hidak biokompatibilisek
 • a cirkon koronák és hidak nem allergizálnak
 • a cirkon koronák és hidak jól harmonizálnak a természetes fogakkal
 • a cirkon koronák és hidak hosszú élettartamúak

Rendelőnkben a legtökéletesebb mikron pontosságú széli zárást a minőségi alapanyagból CAD/CAM rendszer használatával tud­unk elérni (eredeti fordításban a CAD - Számítógép Segítségével Tervezett / a CAM - Számítógép Segítségével Elkészített jelent). A munkamodell és az antagonista modell lenyomata alapján készített gipszmintát háromdimenziós lézer letapogató gép segítségével digitalizáljuk.

Ezután computer által vezérelt nagy teljesítményű, 5 tengelyes maróegység kifaragja a fogpótlások cikónium-dioxid, króm-kobalt vagy titán vázát, emberi kéz érintése nélkül. Így az emberi hiba lehetőségek teljesen kizárhatóak, ami tökéletes végeredményt biztosít a széli zárás, a kerámia alátámasztása és az esztétika szempontjából egyaránt. A következő lépésben leplezésre kerülnek a nyers vázak, tapasztalt fogtechnikai porcelánosunk leplezésével zárul a munka­folyamat, mely a legmagasabb esztétikai kritériumoknak is megfelelő Ivoclar E-max anyaggal dolgozik.

Ha bármilyen további kérdése merülne fel a rögzített fogpótlásokkal kapcsolatban keressen fel minket az alábbi elérhetőségek valamelyikén és kérjen egy ingyenes szakorvosi konzultációt!


KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK

 • Segítségükkel igen kiterjedt, vagy akár teljes fogatlanság is kezelhető, azonban az elérhető komfortérzet alacsonyabb a rögzített fogpótlásokhoz képest
 • Rendszeres ápolásra, kontrollra szorulnak

RÉSZLEGES KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK

A kivehető fogpótlások nagy kiterjedésű foghiányok esetén készíthetőek, amikor a meglévő természetes fogak száma és teherbírása nem teszi lehetővé rögzített koronák és hidak készítését. Részleges kivehető fogpótlások esetén a kivehető rész alapját egy fémlemez képezi, amelyen a fogtechnikus műínyből és műfogakból alakítja ki a természetes fogakat utánzó megjelenést. A kivehető rész kapcsokkal, vagy rejtett rögzítéssel kapcsolódik a saját fogakhoz. A kivehető fogpótlások alternatívájaként fogászati implantátumok behelyezésével készíthető rögzített hídpótlás, mely magasabb komfortérzetet és esztétikumot tud biztosítani kiterjedt fogatlanság esetén is.

TELJES KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK

Teljes kivehető fogpótlások teljes fogatlanság esetén készülnek. Anyaguk akrilát alapú rózsaszín műanyag, melyre a fogtechnikus műanyagból készült fogakból alakítja ki a természetes fogakéhoz hasonló színt és formát. A teljes kivehető fogsorok esetén, különösen az alsó állcsonton sokszor a legszakszerűbben elkészített fogsorral is nehéz megfelelő rágási stabilitást elérni. Fontos tudni, hogy ilyen esetekben, ha nincs ellenjavallata, akár már 2-4 fogászati implantátum behelyezésével is nagymértékben lehet javítani a rágóstabilitáson, és ezáltal a páciensek életminőségén. Bizonyos esetekben állcsontonként 6-8 implantátum behelyezésével akár teljes rögzített hídpótlás, úgynevezett körhíd is készíthető. Ezzel a megoldással azokban az esetekben is lehetséges az eredeti fogazattal szinte teljes mértékben megegyező funkcionális és esztétikai helyreállítás, amikor a teljes fogatlanság már hosszú évek, akár évtizedek óta fennáll.


IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK

 • Részleges, vagy akár teljes fogatlanság esetén is tökéletesen természetes megoldást nyújtanak
 • Szakszerű elkészítéssel és gondos ápolással egy életre szóló megoldást kínálhatnak
 • Segítségükkel jelentősen javul a páciensek életminősége

AZ IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK ELŐNYEI

Implantátumok alkalmazásával az elvesztett fog gyökerének pótlása révén készíthető el a fogmű, míg hagyományos eljárásokkal a fogpótlás csak a szomszédos ép fogak lecsiszolása, foganyagának megsértésével valósítható meg. Az implantátum továbbá lehetővé teszi rögzített fogpótlás készítését olyan esetekben is, amikor hagyományos fogászati módszerekkel csak kivehető fogpótlás készítése volna lehetséges. Ezekben az esetekben az implantációs fogpótlás jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes komfortérzet mellett kiváló esztétikai hatást nyújt. A megfelelő helyre behelyezett implantátumok akár a már korábban elkészített, billegő, evés, beszéd során kellemetlenségeket okozó kivehető fogpótlásokat is képesek stabilizálni. Mindezen tényezők együttesen a páciensek életminőségének nagyfokú javítását szolgálják.

RÖGZÍTETT IMPLANTÁCIÓS FOGPÓTLÁSOK

Az implantációs fogpótlások számos megoldást kínálnak egy fog hiányának pótlásától akár a teljes fogatlanság komplex helyreállításáig. Amennyiben rögzített korona- vagy hídpótlás készül a behelyezett implantátumokra, azt lehetséges a fogakra készülő koronákhoz hasonlóan ragasztással rögzíteni. Ezt a megoldást szóló koronák, vagy kisebb kiterjedésű hidak esetén alkalmazzuk. Ha a készülő rögzített implantációs hídpótlás nagyobb, esetleg a teljes fogívre kiterjedő, sok szempontból előnyös lehet a híd csavarral történő rögzítése. Csavarral rögzített hidak esetén bármilyen későbbi, a fogművet ért sérülés, vagy az implantátumok körül szükséges ínykezelés esetén a teljes fogmű eltávolítható, majd a szükséges korrekciót követően visszahelyezhető.

IMPLANTÁTUM ELHORGONYZÁSÚ KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK

Azokban az esetekben, amikor nem lehetséges teljes rögzített implantációs hídpótlás készítése (pl. a túlzott mértékű kemény- és lágyszövethiány miatt túl hosszú fogak készülnének), akkor a legjobb megoldás egy részben implantátum elhorgonyzású kivehető fogpótlás. Ez az elhorgonyzást biztosító implantátumok segítségével teljesen stabil lehet rágás közben, magasabb minőségű megoldást nyújtva, mint a hagyományos kivehető fogpótlások. Bizonyos esetekben lehetséges a korábban elkészült kivehető fogpótlások stabilitásának növelése implantátumokkal a már kész fogsorok átalakításával is.